19 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 11 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Бібліотека – пріоритетний ресурс освіти: нові можливості бібліотек ВНЗ у сучасному інформаційному просторі

23.11.2015 р.

IMG 437018 листопада в Науковій бібліотеці Житомирського національного агроекологічного університету відбулася міжнародна науково-практична конференція «Бібліотека – пріоритетний ресурс освіти: нові можливості бібліотек ВНЗ у сучасному інформаційному просторі», до роботи якої долучилися керівники бібліотек вищих навчальних закладів, фахівці провідних бібліотечних установ, викладачі та студенти.

Інформаційний лист

Програма

Збірник матеріалів конференції

Пленарне засідання конференції відкрив ректор університету, доктор економічних наук Скидан Олег Васильович, який привітав усіх присутніх та відзначив роль бібліотеки у підвищенні рейтингу університету. Олег Васильович вручив почесну грамоту директору бібліотеки Ігнатюк Марині Вікторівні за високий професіоналізм, наполегливу працю та особистий внесок у розвиток навчального закладу.

За допомогою скайп-зв’язку до зібрання долучилася науковий співробітник науково-бібліографічного відділу обслуговування віддалених користувачів Білоруської сільськогосподарської бібліотеки ім. І. С. Лупіновича Національної академії наук Білорусі Аксюто К. В., яка доповіла про особливості інформаційно-бібліографічного обслуговування вчених-аграріїв і фахівців АПК у Білорусі та виділила нові форми і методи роботи у Білоруській сільськогосподарській бібліотеці.

Досвідом впровадження інноваційних технологій у бібліотеках Нідерландів, Данії, Фінляндії, Німеччини та своїми враженнями від поїздки до Варшави поділилася директор бібліотеки Ігнатюк М. В., яка нещодавно відвідала міжнародний семінар «Нові концепції – нові бібліотеки. Практичні приклади з чотирьох європейських країн». «Основною ідеєю європейської книгозбірні, за словами Марини Вікторівни, є орієнтація на відвідувача, формування території інновацій. Книгозбірні постійно оновлюють матеріально-технічну базу: тут є 3D-принтери, автомати для видачі детективів, створено умови для видачі електронних книг та читанок на абонементі».

Переймаючи позитивний зарубіжний досвід, українські бібліотеки наразі створюють віртуальні простори і обслуговують користувача в режимі онлайн. Питання інтеграції новітніх інформаційних послуг у систему роботи бібліотеки вищого навчального закладу розкрила кандидат педагогічних наук, директор бібліотеки Житомирського державного університету імені Івана Франка Ренькас Б. М. Про віртуальний світ цієї ж бібліотеки доповіла завідувач науково-методичного відділу Бондарчук Т. А. Продовжуючи тему новітніх послуг та сервісів, завідувач відділу обслуговування науковою літературою Наукової бібліотеки ЖНАЕУ Багрова С. І. поділилася досвідом використання нових форм роботи з віртуальним користувачем.

Особливе захоплення учасників конференції викликав відеоролик Штрихове кодування бібліотечного фонду, знятий фахівцем відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення Наукової бібліотеки ЖНАЕУ Бугайовим В. С., який показав переваги штрихового кодування бібліотечного фонду за допомогою ручного маркиратора ANSER U2-Mobile та особливості дистанційного обслуговування користувачів завдяки автоматизованій книговидачі.

У своїй доповіді завідувач відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1–4 класів Житомирської обласної бібліотеки для дітей, керівник PR-офісу сучасних бібліотек Житомирщини Журавська Н. А. звернула увагу на інноваційні форми роботи сучасної бібліотеки на прикладі діяльності PR-офісу бібліотек Житомирщини. Приємно відзначити, що Наукова бібліотека ЖНАЕУ – єдина вузівська бібліотека, яка увійшла до піар-офісу бібліотек Житомирщини і показала зразкові результати співпраці з мас-медіа та рівень медіаграмотності співробітників. Зразковим є також досвід взаємодії Державної бібліотеки України для юнацтва з молоддю у поширенні інформації та знань через інноваційні інтерактивні канали.

Бібліотечні працівники разом з науковцями долучаються до Руху Відкритого доступу, який активно обговорюється, розвивається та впроваджується світовою інформаційною спільнотою. Про представлення наукового доробку вчених-аграріїв Житомирського національного агроекологічного університету в інформаційному просторі доповіла завідувач відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення Наукової бібліотеки ЖНАЕУ Сталідзанс Л. Я. Цікавим є досвід створення електронного репозиторію Сумського національного аграрного університету та його роль у поширенні наукових доробків вчених СНАУ.

Керівник філії Наукової бібліотеки Національного університету біоресурсів і природокористування України Новакова Г. Р. наголосила на важливості проведення подібних заходів і від імені адміністрації передала у фонд Наукової бібліотеки ЖНАЕУ комплект книг сільськогосподарської та екологічної тематики. Досвід створення й наповнення електронної бібліотеки у Науковій бібліотеці НУБіП України є яскравим прикладом подачі наукової продукції в інформаційному просторі.

Серед учасників конференції були представники об’єднання сільськогосподарських бібліотек Житомирської області, роль координаційного консультативно-методичного центру якого відіграє Наукова бібліотека ЖНАЕУ. Бібліотекарям були надані консультації та необхідні інструктивно-методичні матеріали з нагальних фахових питань.

Після завершення конференції було проведено екскурсію по Науковій бібліотеці ЖНАЕУ.

Ірина Гейзе – методист Наукової бібліотеки ЖНАЕУ.
Фото Вадима Бугайова.

LiveZilla Live Chat Software