29 | 03 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 22 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Психологічний тренінг «Профілактика ризикованої поведінки серед молоді»

10.10.2016 р.

trening 37006.10.2016 року в читальній залі ветеринарного факультету доцентом, кандидатом біологічних наук Солодкою Л. О. та бібліотекарем Павлущенко Н. А. був проведений психологічний тренінг зі студентами 2-го курсу скороченого терміну навчання на тему «Профілактика ризикової поведінки серед молоді», за підтримки благодійного фонду МБФ «Місія в Україні».

Мета тренінгу – здійснення діагностики наявних ризиків серед студентів навчального закладу та попередження явища ризикованої поведінки в цілому. Під час проведення заходу було виявлено високий рівень обізнаності студентів навчального закладу щодо видів та форм ризикованої поведінки. Натомість продемонстровано низький рівень здатності аналізувати причини такої поведінки та вміння знаходити альтернативну (соціальну) модель особистісної самореалізації.

Під час проведення тренінгу студенти розробили алгоритм реагування на тих, хто знаходиться в зоні ризику, а також засвоїли навички саморегуляції у випадках, які мають ризикований характер. Справжнім відкриттям для студентів стала проблема взаємозв’язку власної самооцінки з можливістю потрапити до групи ризику.

Підлітковий максималізм, відсутність досвіду, мотивацій, розуміння та підтримки, цікавість і бажання спробувати різні сторони «дорослого життя», тиск однолітків або друзів більш старшого віку, популяризація в соціальних мережах «модних» розваг і, що найстрашніше, втрата сенсу життя – призводять до ризикованої поведінки. У результаті маємо такі явища, як наркоманія, алкоголізм, захворювання, що передаються статевим шляхом, вибір між пологами та абортом, суїцидальна поведінка, летальні наслідки під час екстремальних розваг, булімія, анорексія, захворювання внаслідок інтернет-залежності, захоплення езотеричними вченнями, участь у діяльності релігійних сект, асоціальних субкультур, експерименти з власним тілом.

Особливо популярною серед молоді є пристрасть до екстремального селфі на дахах багатоповерхівок, яка часто має летальний характер. В Україні правоохоронці все частіше виїжджають на такі смертельні випадки. Молоді люди піднімаються на вагони електричок, не задумуючись про напругу 27000 вольт; випадають із вікон власних квартир, роблячи селфі на тлі нічного міста; вибираються на вагони метро та калічать себе.

Отже, одним із головних напрямків таких тренінгів є і залишатиметься популяризація здоров’я як моделі особистісної самореалізації студентів.

Бібліотекар відділу обслуговування науковою літературою
Павлущенко Н. А.

LiveZilla Live Chat Software