20 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз один гість і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Віртуальне бібліотечне обслуговування в контексті взаємодії бібліотеки і користувача

18.11.2016 р.

bibl konf end 370Якщо Вас немає в Інтернеті,
вважайте, що Ви не існуєте.

Білл Гейтс

17 листопада 2016 р. у науковій бібліотеці Житомирського національного агроекологічного університету відбулася науково-практична конференція «Віртуальне бібліотечне обслуговування в контексті взаємодії бібліотеки і користувача»,

на якій було розглянуто актуальні питання дистанційного обслуговування користувачів, зокрема: впровадження автоматизації у всі сфери бібліотечної роботи, віртуальні послуги та сервіси бібліотеки, доступ до повнотекстових електронних інформаційних ресурсів, бібліотека в мобільних додатках і соціальних медіа, можливості платформи Web of Science для якісних наукових досліджень і навчання тощо.

Учасниками події стали представники бібліотек м. Житомир, завідувачі сільськогосподарських бібліотек методичного об’єднання, студенти спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» Житомирського коледжу культури і мистецтв ім. І. Огієнка, викладачі та почесні гості.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася учений секретар, кандидат економічних наук, доцент ЖНАЕУ Кільніцька О. С., зосередивши увагу присутніх на нових вимогах щодо навчально-методичного та інформаційного забезпечення освітньої діяльності у сфері вищої освіти. Директор наукової бібліотеки ЖНАЕУ Ігнатюк М. В. доповіла про сучасні орієнтири університетської бібліотеки, взявши за приклад бібліотеку Вільнюського університету, відвідати яку мала можливість у рамках професійної поїзди до Литовської Республіки.

Продовжуючи тему віртуального обслуговування, кандидат педагогічних наук, директор бібліотеки Житомирського державного університету імені Івана Франка Ренькас Б. М. доповіла про послуги та сервіси, що надає бібліотека університету для науково-педагогічних працівників і студентів; методист об’єднання сільськогосподарських бібліотек Житомирської області Гейзе І. С. розповіла про особливості віртуального обслуговування віддалених користувачів в аграрних установах області; бібліограф Житомирської обласної бібліотеки для дітей, керівник PR-офісу сучасних бібліотек Житомирщини Бойко Н. А. поділилася досвідом використання інформаційних та комунікаційних технологій у роботі з дітьми; головний бібліотекар Обласної бібліотеки для юнацтва Житомирської обласної ради Іщук О. С. доповіла про вплив соціальних мереж на популяризацію читання серед молоді.

У доповіді «Історія розвитку Інституційного репозитарію ЖНАЕУ, або як бібліотекарі професійно зростають» завідувач відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення наукової бібліотеки ЖНАЕУ Сталідзанс Л. Я. наголосила на необхідності інструктивно-методичного забезпечення науково-педагогічних працівників університету щодо представлення їх наукового доробку у відкритому доступі і відзначила важливу роль бібліотечних працівників у роботі з депозиторами та авторами.

Робота конференції для представників сільськогосподарських бібліотек Житомирської області продовжилася на засіданні методичного об’єднання, у рамках якого обговорювалося питання мережевої взаємодії бібліотек, формування інформаційного фонду об’єднання, реєстрації користувачів бібліотек у базі даних «Читач» САБ «ІРБІС 64» тощо.

Питання, обговорені у ході проведення конференції, мотивували учасників до аналізу досвіду колег та впровадження найкращих зарубіжних та українських практик у своїх бібліотеках чи установах.

Програма

LiveZilla Live Chat Software