19 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 4 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

ТВОРЧА МАЙСТЕРНЯ «ВІДОМИЙ І НЕВІДОМИЙ ШЕВЧЕНКО»

3rzq4oa8l08Для українського народу постать Кобзаря є досить значною. Із наближенням 200-річного ювілею від дня народження митця щорічно зростає кількість заходів, присвячених осмисленню його творчої спадщини. Бібліотека Житомирського національного агроекологічного університету не стоїть осторонь цієї визначної події. У рамках мистецького проекту було проведено низку заходів зі студентами університету, мета яких подивитися на Шевченка по-новому, відкрити невідомі сторінки його життя і творчості.


У духовній історії України феномен Тараса Шевченка є важливим переломним моментом. Його творчість мала вирішальне значення у становленні й розвитку нової української літератури. Шевченко виступив як поет-новатор, приніс з собою в українську літературу «слово нове», новий світ поезії, неповторні образи, картини й барви, небачене раніше багатство тем, ідей, мотивів, жанрових форм, вивів українську літературу на шлях реалізму й народності.

4 березня у читальній залі періодичних видань була створена творча майстерня «Відомий і невідомий Шевченко», до якої завітали студенти перших курсів факультету обліку та фінансів, агрономічного факультету, викладачі кафедри іноземних мов, працівники бібліотеки та гості. У творчій майстерні звучали поезії, пісні та жива музика, що на якийсь час перенесли присутніх у літературний салон ХІХ ст. Відкрили вечір тріо бандуристів, у складі Іванової Катерини, Подгузової Тетяни, Виговської Катерини та кселофоністки Філінської Анастасії під керівництвом викладача музичної школи №3 Світлани Кузьменко. Звучали поезії Т. Шевченка у виконанні талановитих студентів 1-го курсу факультету обліку та фінансів Зінчук Вікторії, Колеснік Ніни, Матвієнко Оксани, Халімончук Юлії, Саушкіна Олексія, Мельник Юрія, Дармограй Даші. Студентка агрономічного факультету Анна Волинець подарувала учасникам творчої майстерні українську народну пісню «Там у вишневому саду».

Тарас Шевченко був вхожий у салони столичної інтелігенції, брав участь у літературно-мистецьких вечорах. Він був не просто бажаним гостем, а дієвим учасником, до того ж, у Шевченка був гарний баритон, і він чарівно співав українські пісні та романси. Салони відвідували художники, музиканти, артисти, журналісти, літератори, учені, військові, чиновники (чимало з них належали до титулованої аристократії).

Особливе враження у творчій майстерні залишила міні-лекція «Український Рембрандт», яку читала бібліотекар Симон Марія Олександрівна. Лектор відкрила Тараса Григоровича як талановитого і визнаного у світі художника, який випробовував себе у різноманітній техніці, навіть у скульптурі, а за успіхи у гравюрі йому було присвоєне звання академіка.

На завершення був проведений асоціативний експеримент. Для цього кожному необхідно було написати асоціації, пов’язані зі словом Шевченко. Експеримент дасть змогу з’ясувати актуальність творчості митця в наш час. Присутні отримали невеличкий подарунок – листівку із поезією Т. Шевченка на згадку про участь у заході. У творчій майстерні ми спробували подивитися на Шевченка по-новому, розкрили окремі невідомі сторінки його життя і творчості.


Методист бібліотеки ЖНАЕУ,
Ірина Гейзе

LiveZilla Live Chat Software