20 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 14 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

Стратегії уникнення плагіату

Академічна доброчесність – це сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень (ст. 42 Закону України «Про освіту»).

Дотримання принципів академічної доброчесності та наукової етики учасниками освітнього процесу насамперед передбачає (ст. 42 Закону України «Про освіту»):

  • посилання на джерела інформації у разі використання ідей, розробок, тверджень;
  • самостійне виконання навчальних завдань, завдань поточного та підсумкового контролю результатів навчання;
  • надання достовірної інформації про методики і результати досліджень, джерела використаної інформації та власну педагогічну (науково-педагогічну, творчу) діяльність;
  • дотримання норм законодавства про авторське право і суміжні права тощо.

Згідно з наказом від 29.03.2019 року № 61 «Про внутрішню систему запобігання та виявлення академічного плагіату в університеті» усі роботи учасників освітнього процесу в Поліському національному університеті підлягають перевірці на наявність академічного плагіату. З іншими документами університету щодо дотримання академічної доброчесності можна ознайомитися у розділі «Академічна доброчесність».

Бібліотека Поліського національного університету надає послугу перевірки будь-яких робіт на наявність академічного плагіату з використанням двох офіційних ліцензованих систем:

  1. Unicheck;
  2. StrikePlagiarism.

Секрет успішного результату антиплагіатної перевірки полягає у написанні роботи з дотриманням усіх вимог та уникненні плагіату завдяки обов’язковому використанню посилань на цитовану інформацію з джерел іншого автора – незалежно від того використали ви пряму цитату (дослівно, без жодних змін, наведений фрагмент тексту) чи здійснили перефразування, наприклад, переказали авторський текст своїми словами.

Стратегії уникнення академічного плагіату (за Ліндою Стерн, «Що потрібно знати кожному студенту про уникнення плагіату», 2007 р.):

  • належним чином оформлене цитування з обов’язковим посиланням на джерело цитованої інформації;
  • ретельне перефразування цитати з обов’язковим посиланням на джерело цитованої інформації (дозволяє ще й підвищити відсоток оригінальності власного тексту);
  • узагальнення значного масиву цитованої інформації з виокремленням основних положень та ідей за умови обов’язкового посилання на джерело цитованої інформації.

Для полегшення написання академічних текстів та уникнення плагіату прогляньте правила оформлення посилань, цитувань та списку використаних джерел.

Графік роботи

8:15-17:05
Вихідні: сб, нд

Абонемент
Читальні зали

LiveZilla Live Chat Software