28 | 03 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 17 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

Академічний плагіат: сутність терміну та особливості ідентифікації

Що таке «академічний плагіат»?

Найбільш зрозумілим та інформативним визначенням поняття «академічний плагіат» у наукових колах вважається тлумачення Терези Фішман:

«Плагіат має місце, коли певна особа:

1) використовує слова, ідеї чи результати праці,
2) що належать іншому визначеному джерелу чи людині
3) без вказування посилання на джерело, з якого їх було запозичено,
4) у ситуації, в якій правомірно очікується вказування оригінального авторства,
5) з метою отримати певну користь, пошану, вигоду, яка не обов’язково має бути грошовою».

(Джерело: Fishman T. “We know it when we see it” is not good enough: toward a standard definition of plagiarism that transcends theft, fraud, and copyright. 4th Asia Pacific Conference on Educational Integrity (4APCEI), 28–30 September 2009. Australia : University of Wollongong NSW, 2010. P. 5. URL : http://ro.uow.edu.au/apcei/09/papers/37/)

Як зазначає В. Бахрушин, «академічний плагіат не зводиться до текстових збігів, а може стосуватися також некоректного запозичення фактів, гіпотез, числових даних, методик, ілюстрацій, формул, моделей, програмних кодів тощо».

(Джерело: Бахрушин В. Аналітична записка «Запобігання окремих проблем і помилок у практиках забезпечення академічної доброчесності». Лист МОН від 20.05.2020 р. № 1/9-264)

Як ідентифікувати академічний плагіат у роботі?

Академічний плагіат наявний, якщо у роботі:
•    використано дослівно наведений фрагмент тексту іншого автора (з іншого джерела) без належно оформленого цитування (цитата не взята у лапки) та посилання на джерело цитованої інформації (в окремих випадках некоректним вважають навіть використання одного слова без посилання на джерело, якщо це слово використовують в унікальному значенні, наданому цим джерелом);
•    використано перефразований (переказаний) текст іншого автора (з іншого джерела) або наведено узагальнення ідей, інтерпретацій чи висновків без посилання на джерело використаної інформації;
•    використано факти, ідеї, формули, числові значення тощо з іншого джерела без посилання на це джерело;
•    використано наведені в іншому джерелі цитати з третіх джерел без зазначення, за яким саме безпосереднім джерелом наведена цитата;
•    використано перекладений текст іншого автора без посилання на джерело цитованої інформації.

Детальну інформацію про ознаки академічного плагіату знайдете у Рекомендаціях МОН України щодо запобігання академічному плагіату та його виявлення в наукових роботах.

Як уникнути академічного плагіату у роботі?

Використовуючи у роботі текст чи інформацію з інших джерел, обов’язково супроводжуйте таке запозичення посиланнями на джерела використаної інформації!!!

Запозичений текст чи інформація без вказівки на джерело у вигляді оформленого належним чином посилання може розцінюватися як академічний плагіат.

Використовуючи у роботі будь-яку науково-технічну інформацію, вказуйте джерело, з якого взята ця інформація!!! Виняток може становити лише загальновідома інформація, визнана всією спільнотою фахівців відповідного профілю.
Не усі запозичення без посилань є плагіатом. Такі запозичення називають «правомірними». Наприклад, не є академічним плагіатом стандартизовані текстові кліше, які не мають авторства та/чи є загальновживаними. До правомірних запозичень також належать:
•    власні назви (індивідуальні найменування окремих об’єктів, установ, назви праць, які досліджувалися у роботі тощо);
•    усталені словосполучення та терміни, характерні для певної сфери знань;
•    список використаних джерел та бібліографічні посилання на джерела;
•    цитування, оформлене належним чином;
•    самоцитування (фрагменти тексту, що належать автору роботи, опубліковані або оприлюднені у інших роботах автора), оформлене належним чином;
•    сталі методики розрахунку;
•    нормативно-правові акти та державні стандарти, оформлені належним чином.

Зверніть увагу! Через неправильно оформлене посилання на джерело використаної інформації запозичений текст може вважатися академічним плагіатом. Часто складнощі в оформленні посилання на джерело використаної інформації виникають під час наведення у роботі значного масиву інформації. Зокрема, якщо використаний у роботі перефразований текст іншого автора (з іншого джерела) займає більше одного абзацу, посилання (бібліографічне та/або текстуальне) на джерело цитованої інформації потрібно вказувати щонайменше один раз у кожному абзаці, окрім абзаців, що повністю складаються із формул, а також нумерованих та маркованих списків. До того ж із тексту повинно бути чітко зрозуміло, що текст цього абзацу є запозиченим, а не авторським. У разі використання списків достатньо вказати одне посилання наприкінці списку. Якщо у роботі використовується текст нормативно-правового акту, достатньо зазначити його назву, дату ухвалення та, за наявності, дату ухвалення останніх змін до нього або нової редакції. Якщо текст нормативно-правового акту наводиться дослівно, його потрібно оформлювати як цитату.

Детальну інформацію про різновиди академічного плагіату знайдете у Рекомендаціях МОН України щодо запобігання академічному плагіату та його виявлення в наукових роботах.

Просте правило для уникнення плагіату: читач Вашого тексту має чітко розуміти, де Ваш текст, а де запозичений!!!

Читач розрізняє запозичений з іншого джерела текст за певними ознаками:
•    текст взятий в лапки, оскільки цитований дослівно, + вказане посилання на джерело цитування;
•    текст без лапок, оскільки переказаний власними словами автора на основі думок із запозиченого джерела, + вказане посилання на джерело запозичення;
•    у тексті прямо вказано джерело, з якого запозичена інформація (наприклад, назва закону).

Будь-який інший текст без вказаних вище умов видається автором за власний, відповідно й сприймається читачем!

Просто кажучи, якісно написана робота з дотриманням академічної доброчесності – це коли читач чітко розуміє, де власний текст автора, а де запозичений (цитований) з інших джерел текст, оформлений належним чином, відповідно до вимог оформлення посилань та цитування.

Як правильно цитувати запозичений текст?

Правильне цитування: дослівно, без жодних змін навести запозичений текст, взяти його у лапки, вказати посилання на джерело запозиченої інформації! Це варіант правильного оформлення, але використання цитат знижує відсоток оригінальності Вашої роботи! Зловживати таким цитуванням не варто! Такий спосіб цитування використовується тоді, коли цитата (дослівний уривок тексту) є вкрай необхідною та доречною.

Неправильне цитування: навести запозичений текст, замінивши у ньому кілька слів синонімами, вказати посилання на запозичене джерело, але не взяти цитований текст у лапки! Це нечесна практика!

Найкращий варіант цитування: суттєво перефразувати текст, переказати його власними словами, ретельно обміркувавши та зберігши основну думку, вказати посилання на джерело використаної інформації! Такий прийом збільшить оригінальність Вашої роботи та забезпечить дотримання академічної доброчесності!

АЛГОРИТМ ПРАВИЛЬНОГО ПЕРЕФРАЗУВАННЯ: прочитати речення (кілька речень) → осмислити, обміркувати його → виокремити головну думку (інформацію) → переказати власними словами у своєму стилі письма → вказати посилання на джерело використаної інформації.

Графік роботи

8:15-17:05
Вихідні: сб, нд

Абонемент
Читальні зали

LiveZilla Live Chat Software