19 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 126 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

В’язні сумління: боротьба шістдесятників за права людини та національну ідентичність

15.09.2022 р.

photo 2022-09-15

Шістдесятництво – унікальне явище, що яскраво спалахнуло у задушливій атмосфері тоталітарного режиму СРСР, послаблення якого відбулося у період так званої «хрущовської відлиги». «Це були найкращі люди у моральному розумінні», – так характеризував шістдесятників історик та політв’язень 70-х років ХХ століття Валентин Мороз. Талановиті та принципові, сміливі та віддані своїй справі представники молодої української інтелігенції, свідомого активного українства, відстоювали загальнолюдські цінності та право на мовну, культурну та історичну національну ідентичність України.

Плата за ці високі ідеали була надзвичайно великою: репресії, ув’язнення, дискримінація в усіх сферах життя, аж до фізичного винищення шістдесятників. Проте шістдесятники не продали свого сумління, аби «купити» волю чи навіть життя, а вірили у власні ідеали – вільну особистість та незалежну Україну.

Говорили про світоглядні ідеали та самопожертву шістдесятників у контексті виборюваної вкотре незалежності України зі студентами четвертого курсу спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» та 126 «Інформаційні системи та технології» факультету інформаційних технологій, обліку та фінансів. Зустріч на тему «В’язні сумління: боротьба шістдесятників за права людини та національну ідентичність» відбулася 14 вересня 2022 року. Студенти розмірковували про цінність незалежності країни та важливість національної самоідентифікації. Директор бібліотеки, кандидат філологічних наук Наталія Завадська провела паралелі між шістдесятництвом та сучасним періодом боротьби українців за право бути на мапі цивілізованого світу, зберігати територіальну цілісність, мову, культуру та історію, виявляти самостійність у прийнятті рішень та сповідувати демократичні цінності. Наталія Завадська наголосила на важливості консолідації нації та національної самоідентифікації.

 

LiveZilla Live Chat Software