28 | 03 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 15 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Залежність і розвиток особистості

28.05.2014 р.

dsc 0074Актуальною проблемою сьогодення є різноманітні залежності, перед небезпекою яких стоїть людина. Серед них – не лише алкоголізм, наркоманія, тютюнопаління, а й ігроманія, залежність від соціальних мереж, еротоманія тощо. Відомо, що наявність чи відсутність якої-небудь залежності безпосередньо позначається на можливостях людини реалізувати свій потенціал. У стінах Житомирського національного агроекологічного університету регулярно проводяться заходи, головною метою яких є попередження виникнення шкідливих звичок у студентів та співробітників вузу, заохочування до здорового способу життя, аби забезпечити повноцінний фізичний та психологічний розвиток кожної особистості.

23 травня в читальному залі періодичних видань бібліотека університету організувала зустріч під назвою «Залежність та розвиток особистості», яку провели докторанти Сілезького університету (м. Катовіце, Польща), психологи-практики Мирослав і Жанна Станішевські. Оскільки подружжя Станішевських має безпосередній досвід роботи із залежними, вони розповіли багато цікавої та корисної інформації.

Мова йшла, насамперед, про вплив алкоголю та наркотиків на організм людини. Виступаючі розповіли про компоненти, що входять до алкогольних напоїв, якість сучасних лікеро-горілчаних виробів (вона, виявляється, дуже низька). Окрему увагу приділили пивному алкоголізму, генетичній схильності населення України до алкоголізму. Мирослав Ігорович доступно пояснив, як впливає етиловий спирт на мозок людини та інші органи (особливо – на репродуктивну функцію) і чому людині, яка регулярно вживає алкоголь, не вдається розвиватися розумово.

Жанна Юріївна поділилася власним баченням проблемних сторін взаємовідносин в українській культурі, які часто стають причиною толерантності щодо алкоголізму в наших сім’ях. Психолог зазначила, що багато українських жінок є співзалежними від своїх чоловіків, а тому в поведінці часто підлаштовуються під настрій та потреби «другої половинки». Однак, у здорових стосунках кожен має право на власні, відмінні почуття, тому заради гармонії в сім’ї (особливо в конфліктних ситуаціях) варто про них говорити. Виявляється, розмова почуттями (а не на емоціях) є дуже корисною для взаємного зростання у подружжі та й у будь-яких інших відносинах.

Зустріч пройшла цікаво і навіть, попри серйозність питання, весело. Маємо надію, що усі, хто був на заході, почерпнули для себе багато корисної та актуальної інформації. Адже, як би ми не ставилися до алкоголю, за даними Національної ради з питань охорони здоров’я, щороку лише через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей, тому варто задуматись над цією проблемою.

Бібліотекар відділу обслуговування науковою літературою Марія Симон

LiveZilla Live Chat Software