26 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 13 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Шляхи підвищення іміджу бібліотеки у сучасних умовах

20.06.2014 р.

2Наразі головне у роботі бібліотеки – модернізація змісту її діяльності. Вимоги часу, швидкий розвиток, впровадження у бібліотечну практику інноваційних технологій, створення власних електронних ресурсів і визначення тенденцій їх подальшого розвитку є надзвичайно актуальними питаннями.

Програма

З 2003 року бібліотека Житомирського національного агроекологічного університету виконує функції Головної бібліотеки об’єднання сільськогосподарських бібліотек Житомирської області і відповідно здійснює координацію діяльності цих бібліотек. З метою ефективності спільної роботи об’єднання на базі методично-координаційного центру регулярно проводяться конференції, семінари, семінари-практикуми, тренінги тощо.

11 червня 2014 року в читальній залі періодичних видань відбувся науково-практичний семінар на тему «Шляхи підвищення іміджу бібліотеки у сучасних умовах». Мета заходу – обговорити з присутніми стан діяльності бібліотек, обмінятися досвідом роботи, визначитися із завданнями на перспективу та можливостями міжбібліотечної співпраці. У роботі семінару-практикуму взяли участь бібліотеки об’єднання сільськогосподарських бібліотек Житомирської області та співробітники Головної бібліотеки.

Директор бібліотеки університету Ігнатюк М. В. наголосила на важливості проведення подібних заходів та виступила з доповіддю про створення авторитетних (нормативних) файлів імен осіб як засобу вдосконалення доступу до наукової інформації з подальшою перспективою використання цих баз даних.

Протягом 1-го пленарного засідання прозвучали доповіді учасників семінару з таких питань: організація роботи сільськогосподарських бібліотек у сучасних умовах; шляхи й напрямки роботи сільськогосподарських бібліотек на прикладі наукової бібліотеки Національного університету біоресурсів та природокористування України; періодичні видання у бібліотеках ВНЗ; стратегія піар-офісу: комунікації з медіа через соціальні мережі.

Друга частина семінару мала практичний характер. Фахівець відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки Бугайов В. С. на прикладі бібліотеки університету розкрив можливості електронного каталогу J-ІРБІС; завідувач інформаційно-бібліографічного відділу Яремчук Н. Г. надала консультації  з аналітичного опису періодичних видань та визначення предметних рубрик; бібліотекар відділу комплектування та наукової обробки документів Одарич О. В. провела практичне заняття для працівників бібліотек об’єднання із редагування помилок в автоматизованій бібліотечно-інформаційній системі «ІРБІС 64».

Підводячи підсумки семінару, директор бібліотеки Ігнатюк М. В. зазначила, що цей науково-практичний семінар був корисним, цікавим щодо обміну досвідом у впровадженні новітніх інформаційних технологій у практику роботи сільськогосподарських бібліотек Житомирської області.

Гейзе І. С. – методист бібліотеки ЖНАЕУ.

LiveZilla Live Chat Software