20 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 17 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Бібліотека − відкритий світ

30.09.2014 р.

Lviv forumСпівробітники бібліотеки університету взяли участь у V Львівському бібліотечному форумі «Бібліотек@ − відкритий світ», що відбувся 10–13 вересня 2014 р. у Львові в межах XXI Форуму видавців. Близько 300 керівників, провідних фахівців бібліотек майже з усіх регіонів України, науково-педагогічного персоналу вищих навчальних закладів, видавців, авторів поділилися досвідом інтеграції бібліотек у єдиний інформаційний простір. У доповідях учасників пленарного засідання з України, США, Польщі були розглянуті переваги та виклики відкритого світу для розвитку сучасних бібліотек, зокрема університетських; проблеми, що постали перед бібліотекарями і видавцями у процесі розвитку е-читання тощо.

Обговорення актуальних питань бібліотечно-інформаційної справи продовжилося на секційних засіданнях. Директор бібліотеки Марина Ігнатюк на секційному засіданні «Інформаційні технології та електронні ресурси у бібліотеках» представила інноваційний підхід до підвищення інформаційної грамотності та зацікавленості бібліотекою користувачів із застосуванням методу ігрофікації.

Завідувач відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки Лайма Сталідзанс взяла участь у методичному семінарі «Бібліотека і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців реалізації конституційних прав». Він відбувся в рамках нового проекту Української бібліотечної асоціації за підтримки Посольства США в Україні. Метою проекту є залучення бібліотеки до формування у користувачів розуміння виборчого процесу як реалізації прав і свобод людини, надання їм інформації про механізм реалізації та захисту своїх прав шляхом проведення просвітницької кампанії у вигляді циклу з шести вебінарів.

Президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко відзначила співробітників бібліотеки сертифікатами за безпосередню участь у бібліотечному форумі.

На семінарі директорів обласних бібліотек і координаторів центрів «Вікно в Америку» для учасників бібліофоруму було організовано відеоконференцію «Бібліотечний е-майдан» зі спеціалістами міської бібліотеки м. Вашингтон та Бібліотеки Конгресу США. Проект міської бібліотеки пропонує скористатися послугами «Лабораторії мрій», простором, обладнаним відповідно з новітніми досягненнями наукових технологій – 3D-принтерами, машиною для експрес-друкування книжок тощо.

З метою пошуку найраціональніших шляхів розв’язання проблем бібліотечної освіти, застосування міжнародних стандартів у бібліотечно-інформаційній діяльності, дотримання авторського права в електронному середовищі були проведені засідання у формі «круглих столів». Удосконалити свої професійні вміння та навички учасники бібліотечного форуму могли завдяки низці майстер-класів, тематика яких була різноманітною: новітні підходи у стратегічному менеджменті бібліотечно-інформаційної сфери, використання соціальних медіа в роботі бібліотек, бібліотечне відео, правила й техніка ораторського мистецтва тощо. Акція «Шевченківський ранок» біля пам’ятника Т. Г. Шевченку, під час якої учасники читали вголос вірші Великого Кобзаря, привернула увагу мешканців та гостей міста Львова.

Участь у подібних заходах надає не лише практичний досвід, а й можливість впровадити інноваційні форми і методи у практику роботи бібліотеки.

За матеріалами УБА,
завідувач відділу інформаційних технологій
та комп’ютерного забезпечення бібліотеки
Сталідзанс Л. Я.

LiveZilla Live Chat Software