17 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 143 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Історія Житомира в пам’ятниках, літературі та мистецтві

17.10.2014 р.

img 1593Бібліотека ЖНАЕУ, за ініціативою директора бібліотеки М. В. Ігнатюк, спільно з Житомирським обласним літературним музеєм, який очолює Лауреат літературної премії Б. Тена В. В. Єрємєев, започаткувала літературно-мистецький проект «Історія Житомира в пам’ятниках, літературі та мистецтві».

До проекту виявила інтерес кафедра правознавства на чолі з в. о. завідувача Р. Д. Ляшенко. Участь і сприяння обіцяють профспілкові комітети співробітників та студентів.

3-го жовтня група бібліотекарів та співробітників відвідала у Літературному музеї вечір «Поезія срібного віку». У залі панувала романтична атмосфера, що підсилювалася деякими елементами жіночого вбрання кінця XIX – першого десятиріччя XX ст., які запропонували організатори заходу (різноманітні капелюшки, шалі, берети, вітіювато пов’язані прозорі хустки і шарфи). Коронним був виступ подружнього дуету Наталії Пудайло (гітара і спів) та Ігоря Кірпічнікова (скрипка), які завітали з Вінниці. Тішили, розбурхували душу пісні і романси в їхньому виконанні на слова А. Ахматової, М. Цвєтаєвої, Б. Пастернака, О. Блока, Саші Чорного та багатьох інших авторів з плеяди тієї доби, що овіяна витонченістю почуттів, новизною естетичних і любовних переживань, прозорістю стилю і передчуттям зламу у суспільстві.

Житомирські барди декламували вірші великих поетів. Найгарячіші оплески дісталися старшому викладачу кафедри загальної екології ЖНАЕУ О. Ю. Козловському за «Оду пешему ходу» Марини Цвєтаєвої, який є автором 15 наукових, навчально-методичних праць з організації виховної роботи зі студентами. Олексій Юрійович є укладачем та редактором збірок авторської пісні і поезії «Дениші» та «Коли 15-й минало». Знаний у туристських колах України на ім’я Бізон, пристрасний пропагандист бардовського мистецтва, давній учасник, а з 2002 року - один з організаторів міжнародного фестивалю «МІ-МІ-СОЛЬ».

Проект передбачає співпрацю з музеями м. Житомира.

9-го жовтня студенти IV курсу екологічного факультету (спеціальність «Правознавство», ОКР «Магістр») з головою профспілкового комітету співробітників ЖНАЕУ кандидатом історичних наук, доцентом І. П. Прокопенко відвідали Літературний музей. Багаті культурні традиції обласного центру вразили студентів, вони поглибили свої знання щодо життя і творчості Т. Г. Шевченка, їх збентежив життєвий шлях і творчій подвиг неперевершеного перекладача «Одіссеі» і «Іліади» Гомера, поета, музикознавця Бориса Тена (М. В. Хомічевського), а також розповідь про титана світової літератури Оноре де Бальзака…

З 10-го жовтня у корпусі № 1 експонується пересувна виставка зі скарбниці Літературного музею «Свою Україну любіть…», присвячену 200-річчю від дня народження поета, художника Т. Г. Шевченка.

14-го жовтня науковий співробітник Літературного музею Н. І. Євчєнко відкрила цю виставку. З документами виставки ознайомилися студенти III-V курсів технологічного факультету та їх наставники – завідувач кафедри годівлі і технології кормів доктор сільськогосподарських наук професор В. А. Бурлака, знавець і прихильник творчості Кобзаря та старший викладач кафедри Н. В. Павлюк.

Колектив бібліотеки щиро дякує за співпрацю кандидату мистецтвознавства, єдиному на Житомирщині, доценту кафедри історії, політології та психології Ірині Євгенівні Копоть.

Бібліотечний проект триває. Запрошуємо до участі у спільних заходах!

Бібліотекар 1 категорії Е. О. Горева-Слидзюк

LiveZilla Live Chat Software